duminică, 26 aprilie 2009

Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia)

Cetatea Alba Carolina de astazi a fost construita pe locul primei cetati (sec. IX-X) intre anii 1715-1738 dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti fiind cea mai mare si ultima fortificatie de acest fel din Transilvania. Construit in stil Vauban ca un fort heptagonal, cu 7 bastioane, avand mai multe porti cu basoreliefuri realizate de Johann Konig reprezentand figuri si scene din mitologie.
In acest sfarsit de saptamana s-au sarbatorit la Alba-Iulia zilele cetatii Alba Carolina prilej cu care s-au putut vizita monumentele cetatii, unele dintre ele fiind inaugurate dupa o lunga perioada de restaurare (poarta a III-a a cetatii cu podul mobil, poarta a IV-a, Traseul Sudic, Traseul celor Trei Fortificatii si multe altele pe care le recomandam a fii vizitate).
Mai jos sunt prezentate cateva imagini cu mici detalii din interiorul cetatii.


Traseul Sudic:
Biserica Memoriala Mihai Viteazul:
Traseul celor Trei Fortificatii
Tunelul de acces catre platforma de artiliere

Platforma de artiliere
Vedere panoramica a orasului Alba Iulia (dinspre latura de sud-est a cetatii)Bastionul Sasilor
Restaurantul medieval

Poarta a III-a a cetatii intrarea principala, reprezinta cel mai important ansamblu sculptural al cetatii. Edificiul prismatic poarta un bogat decor antropomorf, zoomorf si vegetal, alcatuit din scene de lupta, arme, steaguri, trofee, blazoane.
vedere din interior

Detalii basoreliefuri poarta a III-a (vedere din interior)
Mecanismul de ridicare a podului mobil al portii a III-a

Vedere din exterior a portii a III-aStatuia ecvestra lui Carol al VI-a de Habsburg in timpul caruia s-a construit cetatea. In soclul statuii se afla o nisa in care a fost intemnitat, la 2 ianuarie 1785, Horea, principalul conducator al marii rascoale din 1784.

Poarta a IV-a a cetatii construita in stil baroc, se afla in apropierea celor doua catedrale reprezentand este una dintre iesirile spre Platoul Romanilor.

Niciun comentariu: