duminică, 29 mai 2011

Placinta cu dovlecei




Ingrediente:
pentru foi
380 gr. faina
200 ml apa calduta
1/2 lingutita sare
2 linguri ulei de masline
1 lingura otet

umplutura
2 dovlecei
1 ceapa
1 ou + 1 ou pentru uns deasupra
150 gr. branza de burduf
1 lingura gris
sare si piper

  • faina, apa calduta, sarea, uleiul si otetul se amesteca toate la un loc si se framanta bine pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic 


  •  aluatul obtinut se imparte in doua bucati  egale, iar fiecare bucata se unge bine cu untura (se poate folosi si ulei/margarina/unt); se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa se adihneasca aluatul circa 1 h.


Intre timp  se pregateste umplutura: ceapa  taiata felii se caleste in putin ulei, dupa care se adaugat dovleceii dati pe razatoare si storsi de apa; se lasa pe foc cateva min. pana se evapora toata apa. Dupa ce s-a luat de pe foc se lasa compozitia sa se raceasca, iar apoi se condimenteaza cu sare si piper, se adauga oul  si un sfert din cantitarea de branza.


  • se  aseza pe masa o fata de masa din panza si se  intinde prima bucata de  aluatul (fara a pune faina pe masa), la inceput se intinde usor aluatul in maini,  se aseza apoi pe masa si se trage aluatul din mijloc catre margini, pana ce  se obtine o foaie de aluat foarte subtire...





  •  se presara foaia cu gris sau pesmet,  se pune compozitia la marginea foii (peste care am mai adaugat bucati de branza), iar apoi cu ajutorul fetei de masa se ruleaza. Ruloului astfel obtinut i se da apoi o forma de spirala.....
  • la fel se procedeaza si cu cea de-a doua bucata de aluat, si se rleaza apoi in continuarea spiralei


  •  ....spirala....pusa intr-o forma cu fund detasabil.....


  •  .....unsa cu oua si presarata cu cimbru uscat...data apoi la cuptorul  preincalzit la 200 grade C pentru circa 40-45 min.


  • ... placinta racita si gata de a fi savurata.....