vineri, 7 ianuarie 2011

Tarta cu lamaie si bezea (Lemon Meringue Pie)





....De sarbatorile acestea Mosu' a fost tare de treaba si mi-a adus in dar o multime de cadouri :), printre care si o minunata carte " 200 Sensational step-by-step desserts"; dupa ce am rasfoit cartea de cateva ori m-am decis sa incerc reteta de Lemon Meringue Pie (adica Tarta cu lamaie si bezea)
....am auzit atatea desprea ea,  iar in carte, dupa cum era prezentata nu parea prea greu de realizat...ingrediente putine, timp scurt de preparate (maxim 1 h si 30 min), asa ca eram tare curioasa sa vad ce iese :D





Ingrediente pentru crusta:

120 gr. faina
1/2 lingurita sare
65 gr. unt rece taiat in bucati
30 ml apa rece (cam 2 linguri)



-  se pune faina si sarea intru-un bol, se amesteca bine, iar apoi se adauga untul rece taiat cubulete.  Se amesteca untul cu faina pana se obtine un aluat nisipos, iar apoi se adauga putin cate putin apa rece, pana ce aluatul incepe sa se lege. 
-  se  intinde aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime si il asezam intr-o forma de tarta de 23 cm, lasand cam 1 cm de aluat peste marginile formei. 
- dupa ce s-a asezat aluatul in forma se lasa sa stea la frigider cel putin 20 min.





- se scoate tarta de la frigider, se inteapa din loc in loc cu furculita, se pune o foaie de copt peste aluat iar peste foaie se  pun boabe de fasole si se da la cuptorul preincalizit la 200 grade C pentru 12 min. Dupa cele 12 min se scoate tarta, se indeparteaza hartia de copt si boabele de fasole si se mai lasa la cuptor pentru alte 6- 8 min, pana ce crusta se rumeneste.

Ingrediente pentru crema:
coaja rasa si sucul de la o lamaie
200 gr. zahar
25 gr. unt
3 linguri faina
3 galbenusuri

- se amesteca intr-o cratita coaja rasa + sucul de la o lamaie cu 90 gr. zahar, untul si 250 ml apa,  se da in clocot iar apoi sa lasa la o parte.
- separat se dizolva faina in putin apa (cam 3-4 linguri), si se adauga  pe rand galbenusurile.
- galbenusurile se adauga la amestecul de lamaie, se pune din nou la foc si se amesteca continuu pana crema  incepe sa se ingroase (aprox.5 min).
- se lasa crema de lamaie sa se raceasca acoperita cu o folie, ca sa nu prinda pojghita deasupra.

Pana se raceste crema se face bezeaua din albusele ramase care se bat bine cu un praf de sare, 2 ling. suc de lameie si cu restul de zahar (100 gr.).

Cand crema s-a racit se toarna peste crusta coapta, se niveleaza, iar peste se pune bezeaua.

 
- se mai lasa la cuptor pentru inca 15- 20 min la foc mic, pana ce bezeaua devine aurie



Rezultatul...o tarta dulce-acrisoara care poate fi servita fie calda fie rece...oricum merita incercata :)


11 comentarii:

diamond spunea...

mvai ce fel arata, mor de pofta nu alta, o fac si eu, abia astept :D

violette spunea...

Sper sa o incerci, draga diamond, ca e tare bunnnna:)

Danutza spunea...

yummmi!

felis spunea...

Wow... cat de bine arata... Trebuie sa o pun pe lista sa o incerc si eu cand o sa am putin timp...

violette spunea...

@Danutza- mersi de vizita;
@Felis-ma bucur ca ti-a placut tarta mea...

Liana10 spunea...

Arata de nota 10!!!

violette spunea...

Mersi Liana :)

rosita vargas spunea...

el pie te quedó estupendo,se ve bien hecho,me encanta siempre me lo sirvo con un rico café de grano,gracias por quedarte en mi blog yo me quedo en el tuyo para seguir compartiendo las lindas recetas,bienvenida y bendiciones,abrazos.

Carmencita spunea...

arata superb! si cred ca o sa o incerc si eu.

carmen dumitru spunea...

arata bine,dar nu am tava buna:(

日月神教-向左使 spunea...

餐飲設備
製冰機
洗碗機
咖啡機
冷凍冷藏冰箱
蒸烤箱
關島婚禮
關島蜜月
花蓮民宿
彈簧床
床墊
獨立筒床墊
乳膠床墊
床墊工廠
產後護理之家
月子中心
坐月子中心
坐月子
月子餐