Asa am aflat ca fougasse est o paine traditionala din zona Provence, iar denumirea provine din lb. latina, panis focacius (adica o paine plata coapta pe vatra). O caracteristica a acestei paini e taierea ei in asa fel incat sa semene cu un spic de grau!
Este cunoscuta sub diverse denumiri: hogaza/ fogassa (in bucataria spaniola), pogaca (in zona Balcanilor), fouaisse sau foisse (in Burgundia).
Poate fi umpluta cu masline, ceapa, branza, ansoa- semanand foarrte mult cu pizza (doar ca nu se foloseste sosul tomat) dar si cu focaccia (originea fiind una comuna).
Ingrediente pentru o paine fougasse:
250 gr. faina
7 gr. drojdie
1/2 lingurita de zahar
1/2 lingurita sare
170 ml apa calduta
2 linguri ulei
o ceapa rosie
100 gr. rosii cherry
branza mozzarella
2 crengute rozmarin
Intr-un bol se amesteca faina cu drojdia, sarea si zaharul.Se adauga apa si uleiul si se amesteca pana se obtine un aluat moale. Se transfera pe o planseta presarata cu faina si se mai framanta circa 5 min. Se aseaza din nou in bol, se acopera cu un servet si se lasa creasca 1 1/2 h.
Dupa ce aluatul a crescut se caleste ceapa 5 min. pana se inmoaie putin iar apoi se adauga cateva frunze de rozmarin tocate marunt; jumatate din cantitatea de ceapa se adauga in aluatul crescut si se mai framanta putin (daca este nevoie se mai adauga putina faina)
Se intinde aluatul intr-un dreptunghi, iar apoi cu un cutit ascutit se taie aluatul pe diagonala, iar in fiecare diagonalase traseaza 3 linii oblice (astfel incat sa rezulte nervurile unei frunze).
Se desface usor aluatul pe lungimea nervurilor, se presara restul de ceapa calita, se adauga si rosiile cherry, frunzele de rozmarin si branza mozzarella.
Se mai lasa sa creasca 15 min...
... si cam atat...numai buna de mancat:)
9 comentarii:
Imi place cum arata, e foarte frumos colorata, probabil e un fel de focaccia italiana...
Pupici si-o seara placuta !
foarte bine arata,,,mmm,,ce deliciu!!!!O zi frumoasa!!
@Daniela-ma bucur ca iti place...seamana cu focaccia da e un pic altfel:)
@Mirela- mersi de vizita!
J'adore cette fougasse.
Je note ta recette.
A très bientôt.
cat de interesant e etimologia cuvantului, nu ma gandisem pana acum, dar clar ca pogaca din Balcani e ruda cu cele din vestul Europei! o reteta simpla, dar de... bun gust ;)!
@Nadji- ma bucur ca ti-a placut reteta mea;
@Zazuza-asa e o reteta simpla, dar foarte buna:)
daca are gust de pizza atunci e buuuuna si ce interesant se taie ca un spic ai zis nu?eu n-am auzit de asa ceva pana acum
Fromasa explicatie dar si reteta, super...
@Doinitza, @Miodrag- multumesc mult!
Trimiteți un comentariu