marți, 27 ianuarie 2009

Cozonac cu nuca si cacao



Urmatoarele cantitati sunt pentru 3 cozonaci. Asadar avem nevoie de: 2 kg faina, 9 oua (din care unul pentru uns deasupra), 250 gr unt, 500 ml lapte, 50 gr drojdie de calitate, 500 gr zahar, esenta de vanilie si portocale, 5 gr sare, coaja de la o lamiie, 100 gr ulei, umplutura de cacao si nuca( cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom/vanilie).
Mod de preparare: Se prepara maiaua din circa 3 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu jumatate din cantitatea de lapte fierbinte(amestecat in prealabil cu zaharul) si se bate pana devine o pasta moale ca o alifie. Peste acest amestec se sfarma drojdia si se pune la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece.


Intre timp, se bat ouale intregi cu restul de lapte si se adauga esentele. Cand maiaua a crescut, se adauga peste faina, se toarna compozitia de oua cu lapte, iar apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), coaja de lamaie si portocala. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; La framintat se ung mainile cu ulei si se continua framintarea pina cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai adauga ulei si se continua framantatul.


Aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca (se tine la caldura 2 si chiar 3 ore). Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute.


Se serveste dupa dorinta: la micul dejun cu lapte, ca desert.....Este excelent cald, dupa cateva minute dupa ce este scos din cuptor.


Niciun comentariu: