Pagini

duminică, 26 iunie 2011

Felii dulci cu scortisoara





 ceva dulce, dulce , dulce.....si cu multa scortisoara!

Ingrediente:

pentru aluat
450 gr. faina + 2 linguri
2 oua (la temperatura camerei)
1/2 cub drojdie proaspata (sau 1 plic de drojdie uscata)
2 linguri zahar
1/2 lingurita sare
80 ml lapte
55 gr. unt
60 ml apa
1 plic zahar vanilat

pentru umplutura
200 gr zahar
1 1/2  linguri scortisoara
50 gr. unt
1 lingurita nucsoara (optional)

Preparare aluat

  1. 1/3 din faina  se amesteca cu sarea, zaharul si drojdia
  2. untul se topeste impreuna cu laptele, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat (sau esenta de veanilie), se lasa sa se raceasca iar apoi se adauga la amestecul de faina; se amesteca bine pana se incorporeaza untul+laptele iar apoi se adauga ouale batute si restul de faina amestecand bine pana se va incorpora toata faina (se va obtine un aluat lipicios...dar asa trebuie sa fie!)
  3. se pune aluatul intr-un bol, se acopera si se lasa sa se odihneasca pana ce isi dubleaza volumul (aproximativ 1 h)
  4. dupa ce aluatul a crescut se pune aluatul pe suprafata de lucru si se mai framanta putin cu cele 2 ling. de faina ramase dupa care se pune la frigider pentru circa 30 de min.(ideal ar fi sa fie lasat la rece peste noapte!)

Cat timp sta aluatul la frigider se pregateste umplutura...

  • zaharul se amesteca cu scortisoara (si cu nucsoara - eu nu am pus)
  • untul se topeste
 ...dupa ce aluatul a fost scos de la rece  se intinde intr-un dreptunghi de 30/50 cm, se pensuleaza cu untul topit...


  •  ...iar apoi se presara cu zaharul amestecat cu scortisoara
  • se taie aluatul in fasii (in 4 fasii orizontale si 6 fasii verticale), obtinand astfel 24 de bucati dulci si pline de scortisoara:)
  • se suprapun cate 4 bucati de aluat una peste alta, iar apoi se aseaza intr-o tava unsa cu unt...




  •  se acopera tava cu un prosop de bucatarie si se mai lasa sa se odihneasca aluatul inca 35 de min...


  •  ...dupa care se pune tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-35 de min 


  • dupa ce a fost scos de la cuptor se lasa sa se raceasca 30 -35 min. 






reteta preluata de aici

4 comentarii: