Pagini

marți, 1 februarie 2011

Tort cu mousse de lamaie si ciocolata alba




...tortul l-am facut in week-end fiindca am avut o dubla aniversare pe 31 ian....ziua de nastere a mamei mele si a iubitzelului meu:)
...reteta este preluata de la Anna Olson si o gasiti si aici;  eu am modificat putin reteta, in special crema,  restul e la fel ca in reteta originala...



Ingrediente:

  pentru blat
6 oua
200 gr. zahar
150 - 180 gr faina
1/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita vanilie
115 gr. unt topit
2 linguri suc de lamaie
coaja rasa de la o lamaie


pentru sirop
3 linguri de zahar
1 lingura suc de lamaie
2 linguri de apa

pentru mousse se lamaie

2 plicuri gelatina
sucul de la 1 1/2  lamaie si de la o portocala
coaja rasa de la o lamaie
400 gr. frisca lichida
3 oua
100 gr. ciocolata alba - topita
5 linuri zahar


pentru ornat
100 gr. frisca lichida
300 gr. ciocolata alba
stafide in ciocolata amaruie


Preparare blat:

1. ouale in coaja se pun intr-un bol cu apa fierbinte si se lasa 2-3 min.
2.ouale se amesteca cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul
3.faina, praful de copt si sarea se amesteca laolalta si se adauga deodata in amestecul de oua
4.intr-un bol separat se amesteca untul topit cu vanilia, sucul si coaja rasa de lamaie si se adauga apoi peste ouale amestecate cu faina.
5. compozitia obtinuta se pune intr-o forma de 20 cm diametru cu peretii detasabili - unsa cu unt si tapetata cu faina (eu am avut una mai mare) si se da la cuptorul incins la 180 de grade.


- se lasa la cuptor pentru 30-40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea


 Pana se raceste blatul se pregateste crema astfel:

1. gelatina se pune la inmuiat impreuna cu sucul de la 1 1/2 lamaie, sucul de la o portocala  si coaja rasa de la o lameie
2. frisca se bate tare dupa care se da la rece
3. ouale (care se lasa mai intai sa stea in apa calda - ca si la blat) se bat cu zaharul pana ce se dizolva zaharul si isi dubleaza volumul
4.ciocolata alba se topeste si se adauga in crema de oua, iar apoi crema obtinuta se incorporeaza incet in frisaca batuta.
5.se dizolva gelatina la foc mic amestecand continuu, se lasa putin sa se raceasca iar apoi  se adauga in frisca amestecata cu ouale.




- cand blatul s-a racit se taie cam 1- 1,5 cm din marginea tortului, dupa cere se taie blatul pe orizontala in 2 parti egale.



Pentru sirop: se amesteca zaharul,sucul de lamaie si apa - se incalzesc pana ce se dizolva zaharul

 Asamblare tortului:
-  forma in care am copt blatul am tapetat-o cu folie de plastic, am asezat prima jumatate din blat, am insiropat blatul cu jumatate din sirop iar apoi am pus jumatate din crema; am repetat procedura si cu cealalta jumatate din blat;
-  se lasa la rece cateva ore pana se intareste crema (eu l-am lasat peste noapte)


- dupa ce crema s-a intarit, se scoate tortul din forma detasabila si se orneaza dupa preferita sau se poate lasa si asa cum este.




16 comentarii:

  1. La multi ani sarbatoritilor,,,,,tortul este excelent,,,,si mie imi place Anna.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani ! M-am prezentat la o feliuta de tort, deh pentru musafirii virtuali, tot o feliuta virtuala. Felicitari pentru tort, arata foarte bine... Pupici si multumesc de vizita !

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani ! M-am prezentat la o feliuta de tort, deh pentru musafirii virtuali, tot o feliuta virtuala. Felicitari pentru tort, arata foarte bine... Pupici si multumesc de vizita !
    Imi permit sa trec blogul tau in listuta mea...

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani ! M-am prezentat la o feliuta de tort, deh pentru musafirii virtuali, tot o feliuta virtuala. Felicitari pentru tort, arata foarte bine... Pupici si multumesc de vizita !
    Imi permit sa trec blogul tau in listuta mea...

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani ! M-am prezentat la o feliuta de tort, deh pentru musafirii virtuali, tot o feliuta virtuala. Felicitari pentru tort, arata foarte bine... Pupici si multumesc de vizita !
    Imi permit sa trec blogul tau in listuta mea...

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani sarbatoritilor! sper ca au apreciat o asemenea frumusete de tort :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Daniela- iti ofer cu drag o feliutza de tort, dar tot virtual:)- mersi de vizita!
    @Zazuza- mersi mult de urari!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani sarbatoritilor.Minunat arata tortul.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Micul - multumesc mult de urari si de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  10. Superb tortul si excelenta combinatia de mousse de lamaie si cioco alba. Pe gustul meu:)
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Danutza- multumesc de urari...si eu am incercat pt. prima data combinataia de mousse de lamaie cu cioco alba si a fost super buna:)

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani celor doi sarbatoriti !!!
    Lamaie cu cioco alba....hmmmmmmmmmmm...un deliciu ! Trebuie incercat ca prea pofta mi-ai facut !
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  13. @Sidy- multumesc mult pt urari; sper sa incerci aceasta combinatie de lamaie cu cioc alba- e buna rau:)

    RăspundețiȘtergere
  14. yammyyy, yammyyy!...doar o bucatica, te rooooog! pupam si mai poftim ca ne place toate la tine;)Duminca agreabila!

    RăspundețiȘtergere