Pagini

luni, 7 februarie 2011

Tarta cu pere si ciocolata



.... pere....ciocolata.....frisca......doar cateva ingrediente.....rezultatul..... o tarta delicioasaaa!!!





Ingrediente

   pentru crusta:

   120 gr. faina
   30 gr. zahar
   100 gr. unt rece nesarat -  taiat cubulete
   1 galbenus
   15 ml suc de lamaie
    putina sare

 pentru umplutura:

    120 gr. ciocolata
    3 pere
    1 ou intreg si un galbenus
    120 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
    1/2 lingurita extract vanilie
    3 linguri de zahar
     


Pentru crusta: se amesteca intr-un bol faina cu praful de sare; se adauga zaharul si untul taiat cubulete - se amesteca pana se formeaza un aluat sfarmicios; se adauga  galbenusul si zeama de lamaie - se mai amesteca putin pana  se formeaza un aluat moale; se aduna sub forma disc, se impacheteza in folie de plastic si se da la rece cel putin 20 de min.





- intre timp se preincalzeste cuptorul la 200 de grade celsius
pe suprafata de lucru se intinde aluatul intr-o foaie de circa  de 3 mm grosime, iar apoi se transfera int-o forma de tarta de 25 cm.
-  peste tarta se pune un strat de ciocolata rasa (eu jumatate din cantitatea de ciocolata am maruntit-o cu cutitul, jumatate am dat-o pe razatoare).



- perele se curata iar apoi se taie in jumatate.
- fiecare jumatate de para se taie transversal felii subtiri, apoi se rasfira usor  
- se transfera fiecare jumatate de para peste ciocolata si se aranjeaza sub forma spitelor unei roti


- se  amesteca oul intreg, galbenusul, esenta de vanilie si frisca lichida
- amestecul obtinut se adauga peste pere, iar apoi se presara zahar peste fiecare jumatate de para



- se pune  tarta la cuptor si se coace timp de 10 min la 200 de grade, iar apoi se reduce temperatura la 180 de grade si mai lasa tarta inca 20 de min, pana cand perele se caramelizeaza


- se serveste la temperatuta camerei, dar se poate servi si calda....este pur si simplu delicioasaaa!


10 comentarii:

  1. am citit o carte in care el ii pregatea ei o tarta cu pere :). mi-a ramas gandul la tarta aia :)). asa ca reteta ta e foarte binevenita :)!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine arata...oare daca pun alt fruct o sa fie la fel de buna...nu ma prea dau in vant dupa pere...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Zazuza-asta da coincidenta:)

    @Naty- daca nu iti prea plac perele cred ca poti incerca si cu alte fructe...piersici, mere, ananas etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. e fantastica reteta! abia astept sa vina toamna... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt fan tarte si asta arata delicios, cred ca e la fel de buna, trebuie neaparat sa o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mersi Brioche;
    @Diana- sper sa o incerci...si sa imi spui cum ti-a iesit:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Este extraordinara.Am descoperit reteta de 1 an si de atunci o tot fac si nu ne mai saturam de ea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, am incercat sa fac reteta dar crusta este un esec. Din ingredientele expuse este imposibil sa iasa un aluat moale! Ma intreb daca ai omis ceva in reteta?!

    RăspundețiȘtergere