Pagini

marți, 22 februarie 2011

Cozonac impletit cu ciocolata si portocale





....o reteta pe care cu siguranta o faceti adesea, in special in preajma sarbatorilor...dar e binevenit in orice moment al anului, nu?
...cred ca in  fiecare familie exista o reteta de cozonac mostenita fie de la bunica, fie de la mama... ingredientele sunt cam aceleasi pretutindeni: faina, drojdie, oua, lapte, zahar, grasime, diferite arome, difera cred doar tehnica prepararii cozonacilor ( fiecare gospodina are micile ei secrete, cu siguranta)
 ....umpluturile sunt diverse: nuca, rahat, mac, stafide, cacao sau diverse combinatii ale acestora, dupa placul fiecaruia :)

...eu va propun azi un cozonac cu ciocolata si bucati de portocala....suna bine nu?....sa va povestesc cum l-am facut...



am folosit urmatoarele ingrediente...

500 gr. faina
3 ling. zahar
3 oua+ un galbenus
100 ml lapte caldut
50 ml apa calduta
80 gr. unt
15 gr.drojdie,
un praf de sare

Umplutura...
100 gr. ciocolata amaruie/lapte
1/2 portocala

pentru inceput am amestecat drojdia cu apa si laptele caldute....si le-am lasat sa stea 10 min. sa se odihneasca:).




... intre timp, 400 de gr. faina le-am  amestecat cu praful de sare, iar apoi dupa cele 10 min. am  adaugat si drojdia amestecata cu laptele, am amesteca bine (fie cu o furculita, fie cu mixer sau robot de bucatarie) pana am obtine un aluat sfarmicios; am adaugat apoi ouale batute si zaharul si am continua sa framant pana s-au  incorporat bine ouale, iar apoi pe rand am pus untul la temperatura camerei taiat cubulete  (o sa obtineti un aluat destul de lipicios);
...am transfera aluatul pe o planseta, am  adaugat si restul de faina si am mai  framanatat pana ce aluatul nu s-a mai lipit de maini (aluatul nu trebuie sa fie tare)


...l-am  lasa la crescut 2 1/2 ore, la un loc caldut...

...dupa ce aluatul a crescut...am mai framantat putin sa iasa aerul...apoi am impartit aluatul in 2 parti....cam 2/3 din aluat l-am folosit la cozonac, iar din restul am facut niste bilute umplute cu dulceata (dar nu trebuie sa faceti lucrul asta, puteti face cozonac din tot aluatul)....

...asadar...partea de aluat care am folosit-o la cozonac am intins-o intr-o foaie dreptunghiulara, pe care am taiat-o apoi in 2 parti egale;in  fiecare parte am intins ciocolata topita iar apoi am presarat cubulete de portocala... iar apoi am rulat
...cele doua rulouri obtinute le-am transferat pe o hartie de copt, iar apoi le-am impletit.


....cu ajutorul hartiei de copt am transferat cozonacul impletit intr-o tava de cozonac si am mai lasat la crescut inca o ora....

  ....dupa o ora l-am uns cu galbenus amestecat cu putin lapte si l-am pus la copt in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 35 min.


....din restul de aluat, ca va spuneam ca la cozonacul impletit am folosit doar 2/3 din aluat, am facut niste mingiute pe care le-am umplut cu dulceata de prune (6 buc.), le-am lasat si pe ele sa creasca, le-am uns cu galbenus si le-am copt tot vreo 30 min...foarte bune:)




14 comentarii:

  1. E superb... frumos, pufos si sigur gustos... Daca erai mai aproape de casuta mea, te vizitam... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi Daniela...te astept pe la mine:)
    ...pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pufosenie, si mai are si ciocolata si portocale.
    Arata beton.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos l-ai impletit, ce rumen este , ce pufos, ce combinatie minunata.........ciocolata cu portocala.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Une superbe brochette. J'en prendrai une tranche avec plaisir?
    A très bientôt et bravo.

    RăspundețiȘtergere
  6. extraordinar! imi place mult cozonacul, iar asta de la tine arata fabulos :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Thanks for leaving comment at my blog. Your blog is lovely!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc mult pt.aprecieri si pt. vizita:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai de mine ... cat de bine arata... apetisant rau.... Vreau si eu!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte faina combinatia,,,,,mmmm,,,,buna idee,cu budinca de vanilie si clementine am facut si eu,dar si cu ciocolata este un deliciu,,,puppp!!!

    RăspundețiȘtergere