luni, 20 decembrie 2010

Meniu de week-end




Meniul  din acest weekend - nu foarte sofisticat, retete simple (la indemana oricui), dar deosebit de gustose:). 
 Meniul a fost compus din Salata de vinete, Ciorba de pui a la grec, Pulpa de porc umpluta cu piept de pui si legume la gratar, iar ca si desert Placinta cu mere.
- sper sa va placa si poate o sa-l si incercati, mai ales ca se apropie sarbatorile, iar pentru cei/cele care inca nu stiu ce sa gateasaca pentru masa de craciun/sarbatori sper sa fie o buna sursa de inspiratie :)






Salata de vinete



Ciorba de pui a la grec


Ingrediente:




400 gr. piept de pui
2 litri supă de pui (opţional)
2 linguri de ulei de măsline
1 ceasca orez
2 ceape de marime medie
2 morcovi
1/2  radacina pătrunjel (sau 1 mai mic)
1 ardei verde (sau 1/2  din unul mai mare)
1/2 gogosar rosu
1 sfert de rădăcină de ţelină
zeama de la 1/2  lămâie
2 gălbenuşuri
2-3 linguri smantana
2 linguri de patrunjel tocat
sare
piper

Preparare:


  • Pieptul de pui se taie in bucati 
  •  Zarzavaturile se curata si se taie cubuleţe.
  • Se pune uleiul la incins, se adauga zarzavaturile si se lasa putin sa se caleasca. Se adăuga apă şi se da la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte.
  • Se adăugaţi carnea de pui,  se lasa la fiert pana se fierbe carnea de pui, iar la urma se pune si orezul (care se fierbe in prealabil).
  • Se faceţi un liezon din cele 2 gălbenuşuri, zeama de lămâi si smantana.
  • Se incălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală; se omogenizeaza liezonul şi se adauga treptat peste supă.
  • Se da focul la temperatură minimă şi se lasa oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească.
  • Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se asezoneaza cu patrunjel tocat.



 Pulpa de porc umpluta cu piept de pui si legume la gratar, servita cu garnitura de cartofi piure


Ingrediente:

1-1/2 kg pulpa/ muschi de porc
3 felii piept de pui
50 gr. branza mozzarela
1 dovlecel
2 ciuperci de marime medie
1/2 ardei kapia
1/2 ardei verde

Ingrediente penru marinata:
50 ml ulei masline
2 linguri otet de mere
1 lingurita mustar
50-100  ml lapte
3 catei de usturoi
1/2 ceapa rosie
sare si piper


Preparare:

  • carnea de porc se transeaza astfel incat sa se obtina o bucata de carne de felul unei coli de hartie A4. Mai multe detalii despre modul cum se poate obtine bucata de carne perfecta pentru a fi umpluta gasiti  aici.
  • intr-un vas din plastic se amesteca toate ingredientele pentru marinata, iar in amestecul obinut se adauga bucata de carne. Carnea se lasa la marinat aprox. 10-12 ore la frigider.
  • dovleceii se taie de-a lungul, se punem pe grill-ul bine incins si se lasa cam 2-3 min pe ambele parti pana se inmoaie; la fel se procedeaza si cu ardeiul kapia si ardeiul verde si ciupercile; se scot legumele pe o farfurie, se stropesc cu  putin ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper;  
  •  Dupa ce au trecut cele 12 ore, scoatem carnea de la frigider si o asezam pe un tocător mare. Se întind peste carnea de porc un strat subtire de branza rasa, urmeaza apoi bucatiile de piept de pui (care au fost batute ca si pentru snitel si condimentate si ele cu putina sare si piper) , iar peste pieptul de pui  legumele - fasiile de dovlecei, ardeii taiati tot fasii si ciupercile taiate felii. 
  •  Se rulează strâns şi se leagă cu aţă/sfoara, pentru a strânge bine carnea şi a-i păstra forma.
  •  se incinge bine cuptorul, se aseaza rulada intr-o tava de copt - adaugand in tava si marinata ramasa si putina apa sau supa de pui.
  • lasam carnea la cuptor cam 45-50 min. la foc mediu, verificand din cand in cand sa nu scada de tot sosul din tava; in caz contrar mai se adauga apa/supa de pui (cel mai bine ar fi sa adaugam vin, dar.....daca nu avem,  nu e bai:))

  • se serveste cu garnituta de cartofi piure






Placinta cu mere

3 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

La ce bunatati ai facut tu aici cum sa nu vin sa ma ospatez si eu alaturi de tine....
Delicioase toate !
Pentru ca se apropie sarbatorile, iti doresc tie si familiei tale multa sanatate, fericire si doar impliniri !
SARBATORI LUMINATE !

Liana10 spunea...

Ce bine arata rulada umpluta...un meniu gurmand.

sara & Miki spunea...

Un meniu pe placul meu... data viitoare ma invit la masa. Pup!